Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance beleidsadviseur huishoudelijk afval (zzp)

Geplaatst 30 jun. 2023
Project ID: YIS 9136018
Plaats
Ridderkerk
Uren
20 uur/week
Periode
5 maanden
Start: 30 jul. 2023
Einde: 31 dec. 2023
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 6 jul. 2023 12:00

Startdatum (gewenst)? Z.s.m. uiterlijk eind juli

 Einddatum? Eind 2023

Optie tot verlenging? Nader te bepalen

 Min/max aantal uur per week? 16 t/m 24 uur

 Vaste werkdagen gewenst / vereist? Nee.

 Mogelijkheid tot thuiswerken? Ja

 Tariefstelling: Schaal 10.

 Minimaal aantal recente en relevante jaren werkervaring? 1 á 2 jaar

 

Achtergrond

Twee jaar geleden ging het complete afvalbeleid in Barendrecht op de schop. Nieuw beleid met verstrekkende gevolgen werd in zeer korte tijd met de kleinst mogelijke meerderheid door de gemeenteraad vastgesteld. Inwoners werden hierdoor overvallen. Ze waren niet betrokken bij de invoering. En hoorden vaak pas ná besluitvorming wat de gevolgen voor hun woonomgeving waren. Honderden inwoners protesteerden op bijeenkomsten. De invoering van een betaald pasjessysteem mislukte. En het populaire Afval Loont werd, zo ervaarde men dat, zonder pardon de nek omgedraaid. 

 

Vanwege het voorgaande wil het college het afvalbeleid drastisch veranderen. Zodat het logisch is en met draagvlak onder de bevolking. Dit is een belangrijke belofte geweest aan de inwoners tijdens de verkiezingen.

 

Bestuurlijke opdracht

We gaan het bestaande afvalbeleid veranderen. Er komt logisch beleid met draagvlak in de samenleving. We stoppen met ondoordacht en onlogisch afvalbeleid. Er komt balans in gebruiksgemak, betaalbaarheid en het straatbeeld. De doelstelling daarbij is een goede afvalscheiding en het verminderen van restafval. Daarmee dragen we bij aan een goed milieu en aan kostenbeheersing. Dit brengen we wel in balans met het gebruikersgemak voor inwoners en met het straatbeeld in de wijken.

 

Stand van zaken

De afgelopen periode zijn er medewerkers ingehuurd die stappen hebben gemaakt in het verduidelijken van de opdracht, het peilen van het sentiment onder de inwoners en het in beeld brengen van de actuele scheidingsresultaten. Op dit moment staat de vacature voor een vaste beleidsadviseur huishoudelijk afval / accounthouder NV BAR Afvalbeheer open.

 

Vervolg

Peiling van het sentiment onder de inwoners en het in beeld brengen van actuele scheidingsresultaten heeft waardevolle informatie opgeleverd. Deze informatie biedt aanknopingspunten voor het opstellen van een discussienota voor het college. Aan de hand van de scenario’s in deze discussienota kan de ambitie voor het afvalbeleid op hoofdlijnen worden vastgesteld en het ‘logische’ afvalbeleid in samenspraak met de inwoners van Barendrecht overeenkomstig worden aangepast. Naast aanpassing van het beleid zal worden gewerkt aan een communicatieplan ten behoeve van een structurele inzet op kennis, houding en gedrag en de benodigde projectcommunicatie.

 

Planning

De ambitie is om eind 2023 het concept beleid in het bestuurlijke besluitvormingstraject te brengen.

 

Inhuur

Hiervoor zoeken we tijdelijk een senior beleidsmedewerker afval. De NV BAR Afvalbeheer zorgt voor de inhoudelijke ondersteuning, waaronder informatie over de inzameling, inzamelresultaten, scheidingresultaten en kosten.

Taken

-          Participatietraject

-          Ontwikkelen gemeentelijk strategisch afvalbeleid

Must haves (knockouts)?

• Minimaal HBO niveau, ruime werkervaring.

•  Ervaring met gemeentelijke beleidsadvisering (bij voorkeur op het gebied van huishoudelijk afval)

• Om kunnen gaan met druk en de verwachting snel resultaten te leveren.

• In staat zijn zelf beleidsstukken en adviezen op te stellen.

• Politiek bestuurlijke sensitiviteit.

• Bekend met de actuele landelijke beleidsdoelstellingen en –ontwikkelingen op het gebied van huishoudelijk afval.

• Ervaring met het participatief, in samenspraak met inwoners, tot stand laten komen van beleid.

 

Datum terugkoppeling inhurend manager?

Maandag 10 juli

 

Wanneer gesprekken?

Woensdag 12 juli van 11-12 – Teams

Woensdag 12 juli van 14-15 – Teams

Donderdag 13 juli van 13-14 – Fysiek in Barendrecht

 

Locatie gesprekken?

Barendrecht / Teams

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten