Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance kwartiermaker sociaal domein (zzp)

Geplaatst 10 jul. 2023
Project ID: YIS 9136436
Plaats
Almere, Hybride
Uren
36 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 1 sep. 2023
Einde: 29 feb. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 13 jul. 2023 11:00

Uren: 36

Startdatum: 01-09-2023

Duur opdracht: 6 maanden

Schaal: 12/13 afhankelijk van kennis en ervaring

Voorsteltermijn: donderdag: 13-7 09.00 uur

Sollicitatiegesprekken: woensdag 19 juli fysiek op het stadhuis van Almere



De kinderopvangtoeslagaffaire (KOTA) heeft een flink aantal Nederlandse huishoudens

geraakt. Deze affaire heeft in sommige gevallen geleid tot problemen en schrijnende

casuïstiek op het gebied van wonen, werk, schulden, gezondheid, en gezinsrelaties.

In Almere hebben op dit moment 2807 ouders aangegeven (mogelijk) gedupeerd te zijn door de Belastingdienst/Toeslagen. Deze ouders richten zich allereerst tot de Belastingdienst/Toeslagen (Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)) om gecompenseerd te worden voor de schade die zij hebben geleden. Echter, zij zijn ook inwoners van de gemeente. In samenwerking met de VNG is er een landelijke richtlijn ‘brede ondersteuning KOTA-ouders’ opgesteld, waarmee gedupeerde ouders zich tot de gemeente kunnen wenden voor ondersteuning.

 


Na tweeënhalf jaar onderzoek, hard werken, het inrichten van processen en het voeren van vele gesprekken in- en extern, met ouders, maatschappelijke organisaties en het Rijk, is het voor alle betrokkenen tijd voor een moment van reflectie. De gemeente Almere wil graag kijken hoe zij intern en met haar partners zoals de Schoor en het CvH de vraagstukken beter kan beleggen en rust en duidelijkheid kan brengen in de ondersteuning aan de gedupeerde ouders. Daarnaast wil de gemeente tijd creëren om vooruit te kijken naar de vraagstukken die nog aan de orde gaan komen en zich daarop voor te bereiden, en om te leren en te verbeteren, zodat de lessen uit deze ongekende affaire leiden tot positieve veranderingen in de dienstverlening. BMC heeft hierover in opdracht van de gemeente een adviesrapport uitgebracht. Wij zijn opzoek naar een kwartiermaker om dit proces in gezamenlijkheid verder te brengen.



Kwartiermaker:


Je bent intrinsiek gedreven om wat te betekenen voor een groot en actueel maatschappelijk vraagstuk en om het verschil te gaan maken door betrokken partijen gezamenlijk te verbinden op mensniveau, professioneel niveau, en gedragen missie niveau. Je doet dat oordeelsvrij, nieuwsgierig, met begrip en respect ongeacht waar diegene vandaan komt of voor welke uitdagingen de betrokken partijen staat. Maar toch ook met scherpte en standvastigheid. Dat betekent dat je open staat voor kennis op alle lagen inclusief bronkennis/ervaringskunde van de mensen om wie het gaat en graag reflecteert op je eigen handelen. Je hebt dan ook een groot hart in combinatie met een analytisch brein voor de medemens en processen. Je beschikt over zowel empathisch als rationeel denkvermogen. Je bent sociaal en goed in het maken van verbinding en het opbouwen van wederzijds vertrouwen. Je beschikt over uitstekende verdiepende didactische, luister- en gespreksvaardigheden. Je bent flexibel en creatief in het vinden van oplossingen. Je bent een doorzetter met implementatiekracht en probeert anderen mee te nemen in je enthousiasme en gedrevenheid.

 


Taken:


·        Leiding en sturing geeft aan de verbeteringen zoals wij u die meegeven in een startgesprek met de gemeente Almere, het College van Herstelexperts (CvH), de Schoor en die beschreven staan in het adviesrapport van BMC.

·        De kwartiermaker is in staat om vertrouwen te winnen van alle partijen en als

boegbeeld van de brede ondersteuning op te treden en zal een verbindende rol vervullen.

·        Een helder opdrachtgeverschap neerzet naar alle partijen; daarin is van belang dat er goede afspraken worden gemaakt over de rol, taak en primair de positie van de gemeente Almere, de Schoor en het CvH.

·        Oplossingen realiseert in samenspraak voor de genoemde knelpunten in het proces.

·        In samenwerking met alle partijen, die zich bezig houden met dit proces, komt tot een hanteerbaar en uitvoerbaar beleidskader voor de financiële vergoedingen.

·        Duidelijkheid aanbrengt in de wijze van samenwerken tussen partijen en met management en bestuurder. Wie doet wat, hoe doen we dat, hoe bewaken en informeren we de voortgang, hoe vieren we successen?

·        Reflectiemomenten inbouwt om de voortgang van de verbeteringen te duiden en

   nieuwe ontwikkelingen te benoemen.

·        Structuur aanbrengt in de hoeveelheid en verschillende vormen van overleg.

·        Indien nodig, een escalatieroute ontwikkelt voor acute (individuele) situaties. Hierbij rekening houden dat we ons op ongekend terrein bevinden.

·        Aandacht heeft voor en luistert naar de medewerkers van alle partijen, zodat signalen snel gehoord en opgevolgd kunnen worden rekening houdend dat de denkwijze ‘out of the box’ kan zijn en werken vanuit de bedoeling eerste prioriteit heeft.

·        Een heldere rapportagevorm ontwikkelt die helpend is voor alle partijen.

·        Structuur aanbrengt in de wijze waarop kennis wordt gedeeld en getraind en

   (tussentijds) wordt geëvalueerd.

·        Overdraagt aan de vaste projectleider. Deze moet draagvlak hebben bij de betrokken partijen.

 


Profiel:


·        Ruime ervaring in het opzetten en faciliteren en ontwikkelen van projecten en processen bij gemeentelijke en maatschappelijke organisaties.

·        Doel- en resultaatgericht met vermogen om vanuit draagvlak en verbinding stappen te zetten ter verbetering van de dienstverlening met de betrokken organisaties.

·        Plan- en organisatievermogen om een plan op een gestructureerde wijze vorm te geven en uit te voeren.

·        Signaleert knelpunten, adresseert en bespreekt ze en borgt de implementatie van oplossingen.

·        Kennis van procedures en richtlijnen en de werkomgeving van de opdrachtgever.

·        Is in staat om vanuit draagvlak en besluitvaardigheid mogelijke patstellingen te doorbreken en voortgang te blijven boeken op de beoogde resultaten.

·        Analytisch vermogen voor het structureren van beleidslijnen naar concrete haalbare consistente doelen en die vertalen naar heldere afspraken en werkwijzen.

·        Kennis van en inzicht in de doelgroep en ontwikkelingen in de maatschappij.

·        Intrinsiek gedreven om iets te betekenen en een verschil te maken.

·        Verbinder zowel op de relatie als op de inhoud.

·        Open houding.

·        Standvastig.

·        In staat tot zelfreflectie.

·        Goede luister- en gespreksvaardigheden.

·        Je kunt ‘out of the box’ denken.

·        Affiniteit hebben met gedupeerde ouders en hun kinderen.

·        Het is een pré als degene kennis heeft van de dynamiek in Almere.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten