Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance projectmanager realisatie energietransitie (zzp)

Geplaatst 14 nov. 2023
Project ID: YIS 9143309
Plaats
Dordrecht, Hybride
Uren
24 uur/week
Periode
6 maanden
Start: z.s.m.
Einde: 13 mei 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 22 nov. 2023 10:30

Opdracht: 1 jaar, start z.s.m. (optie verlenging)

Schaal 13

Uren: voorkeur voor 16-24 uur

Update profiel (16 nov 2023): Een stevige projectmanager die de verbinding van beleid naar realisatie kan maken. Ervaring met de energietransitie is daarmee een pre geworden ipv een harde eis.


Dordrecht klimaatneutraal in 2040. Dat is een grootse en vooral mooie uitdaging, zeker in een stad met stevige groeiambities. De energietransitie, waarbij we inzetten op energie besparen, duurzaam opwekken en duurzame warmte, is hierbij onmisbaar. Wij zoeken voor de Energietransitie een projectmanager die een netwerk uitvoeringsorganisatie opzet en in de stad en wijken de duurzaamheidsdoelen werkelijkheid laat worden. Je wordt warm van het opzetten en aansturen van een netwerkorganisatie die met onze inwoners en bedrijven wijk voor wijk de stad klaar maakt voor een duurzame toekomst.

Projectmanager realisatie Energietransitie

Zin in dynamiek en uitdaging in de energietransitie? Bij een gemeente die de ambitie heeft om in 2040 al klimaatneutraal te zijn? Dan ben jij op je plaats bij ons. In Dordrecht werk je voor de grootste gemeente in de Drechtsteden. Wij hebben complexe grootstedelijke uitdagingen waar jij je tanden in kunt zetten én zijn een organisatie met precies de juiste schaalgrootte voor slagkracht en korte lijnen. Dat maakt het werk leuk! Door onze samenwerking in de Drechtsteden, doe jij in korte tijd een groot netwerk op. Klinkt als een mooie plek om jouw talent voor in te zetten, toch?

Wat ga je bij ons doen?

Je bent mede verantwoordelijk voor het realiseren van onze doelen in de energietransitie. Zo willen we in 2030 30% minder energieverbruik, geen EFG labels meer, 20.000 woningequivalenten aangesloten op het warmtenet en hebben we een ambitieuze target voor duurzame energie opwek.


Genoeg te doen dus! We krijgen rijksmiddelen om met de uitvoering van deze ambities aan de slag te gaan. In de realisatie gaan we wijkgericht en doelgroepgericht werken. Wijkgericht omdat we met HVC het warmtenet per wijk gaan aansluiten en doelgroepgericht omdat VVE's, bedrijven, monumenteneigenaren en mensen met energiearmoede allemaal maatwerk nodig hebben.

Als projectmanager realisatie Energietransitie geef je leiding aan de uitvoeringsorganisatie op. Die bestaat deels uit mensen in dienst of ingehuurd bij de gemeente Dordrecht en deels uit samenwerking met HVC, Stedin, woningcorporaties, maatschappelijke partijen en de regio. Om de technische uitvoering te realiseren contracteer je ook marktpartijen.

Per december zijn er 2 projectleiders in dienst en een projectsecretaris. Aan deze mensen geef jij leiding en je helpt hen om in wijken en stadsbreed succesvol energiebesparing en de aansluiting op het warmtenet te realiseren.


Je bent de verbinder tussen de uitvoeringsorganisatie en het regieteam Energietransitie dat zorgt voor richting en kaders. Je helpt de beleidsmedewerkers in het regieteam om hun beleidsdoelen om te zetten naar concrete projecten. Daarvoor ben je én een goede verbinder én een sterke projectmanager; jij weet als geen ander ambities te vertalen naar concrete projecten die in samenhang kunnen worden uitgevoerd.


De programmamanager energietransitie stuurt het regieteam en jou aan. Jij bent de primaire sparringspartner voor de programmamanager energietransitie en ontzorgt haar voor het deel van de realisatie.

Als je je in onderstaand profiel herkent, passen wij goed bij elkaar:

- Resultaatgedreven met de durf om in een complex en bewegend traject als de energietransitie knopen door te hakken en risico's te nemen

- Projectgerichte werker en denker die uit veel informatie en mogelijkheden de vertaalslag kan maken naar concrete projecten

- Je doet dit graag samen en kan goed verbinden tussen de projectleiders die heldere opdrachten en begeleiding nodig hebben en de beleidsmedewerkers die

- Je bent een kei in het bewaken van de voortgang op projecten, het onderweg bijsturen in een praktijk die altijd anders blijkt te zijn

- Je hebt kennis van fysieke projecten en het contracteren van de benodigde partijen daarbij

- Je weet goed de balans te bewaken tussen het werken vanuit een bestuurlijke en ambtelijke omgeving die om zorgvuldigheid en afstemming vraagt en de realisatie in de stad die vraagt om snelheid en concrete acties

- Zowel met commerciële partijen als met maatschappelijke initiatieven kunnen samenwerken en beiden verbinden aan de opgave die we hebben

- Een drive voor de energietransitie, je wil hier het verschil in maken!


Inwonerparticipatie en informatie zijn ontzettend belangrijk bij het uitvoeren van de Energietransitie. Hier heb je ervaring mee en plezier in. Je kunt in deze opgave goed het overzicht bewaren, prioriteiten stellen en weet van (projectmatig) aanpakken. Je beweegt je met gemak in het maatschappelijk krachtenveld en geeft gevraagd en ongevraagd advies door de hele organisatie heen. Het samenwerken met partijen die ons vooruit kunnen helpen op het pad van de energietransitie ervaar jij als een vanzelfsprekendheid.

Waar kom je te werken?

Dordrecht is een stad vol ambities. We hebben een roemrijk verleden én grootse plannen voor de toekomst. Wij geloven in onze stad; in onze inwoners, ondernemers en andere partners. We zijn één van de koplopers in het land als het gaat om de energie- en warmtetransitie. Ook op andere gebieden laten we van ons horen. Van jou zien we graag dat je betrokken bent bij onze stad. En dat je kansen voor én met de stad weet te verzilveren. Je krijgt van ons veel vrijheid om te doen wat goed is voor de stad.

De Gemeente Dordrecht werkt, samen met (regionale) ketenpartners, aan een leefbare en aantrekkelijke stad en regio. Je komt te werken bij iPM in het cluster Management en Ondersteuning. Bij iPM werken circa 90 professionals (projectmanagers en -secretarissen) aan het realiseren van complexe, maatschappelijke en fysieke projecten. Ons werkveld is regionaal en wij opereren vanuit de standplaatsen Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Alblasserdam.

Wat neem je mee?

· WO werk- en denkniveau;

· Minimaal 3 jaar ervaring en ruime kennis en van project- en /of programmamanagement in (bij voorkeur) een gemeentelijke organisatie;

· Ervaring met projecten in het ruimtelijk en/of sociaal domein

· Ervaring met inwonersparticipatie

· Affiniteit met en enthousiasme over energietransitie


Je bent een stevige gesprekspartner op tactisch en strategisch niveau, en gewend om te werken in een complexe ambtelijke en bestuurlijke omgeving. Je bent een projectmanager die van aanpakken weet. Coördineren, plannen en organiseren zit in je genen. Je bent autonoom, enthousiast en energiek. Je hebt strategisch inzicht, bent zakelijk ingesteld en een teamspeler. Je beschikt over een gezonde dosis inlevingsvermogen, organisatiesensitiviteit en zelfreflectie. Je schakelt makkelijk en hebt overtuigingskracht. Je hebt een grote mate van verantwoordelijkheid en je werkt vanuit een verbindende rol waarbij transparantie centraal staat.

Het betreft een klus voor 2-3 dagen per week. Startdatum in verband met de urgentie van de opgave zo snel mogelijk, in ieder geval januari 2024. De horizon van het project loopt minimaal tot 2026, naar alle waarschijnlijkheid tot 2030. Zo lang hoef je je niet aan ons te verbinden, we zoeken wel iemand die dit voor minimaal 1 jaar wil doen.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten