Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance teammanager juridisch team (zzp)

Geplaatst 9 nov. 2023
Project ID: YIS 9143077
Plaats
Helmond
Uren
36 uur/week
Periode
5 maanden
Start: z.s.m.
Einde: 30 apr. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 15 nov. 2023 17:00

Start: per z.s.m. tot 30 okt 2024

Uren per week: 36

Schaal 13 cao gemeenten


Wij zijn op zoek naar een teammanager juridisch met een ontwikkel- en veranderopgave. We zoeken dus inhoud i.c.m. de kennis en ervaring om een dergelijke opgave tot een succes te maken.

Ben jij de ervaren teammanager die het juridische team in hun kracht zet? En doe je dat graag in de dynamische omgeving van een gemeente?

 

 De uitdaging

Helmond is een stad in beweging. Er heerst een hands on mentaliteit. Dat biedt ruimte aan creatieve en vernieuwende mensen. De stad staat voor een schaalsprong richting 115.000 inwoners en 60.000 banen in 2040. Gelijktijdig opteren de gemeente hierbij voor een duurzame ontwikkeling. Dus een gebalanceerde groei, waarbij zowel de economische als zeker ook ecologische en sociaal maatschappelijke aspecten gelijk op gaan. De schaalsprong, waarvoor de gemeente staat, vraagt veel. Van de stad, maar ook van de gemeentelijke organisatie en daarmee ook van het Juridisch Team (JT).

 

Daarnaast zorgen allerlei ontwikkelingen en nieuwe wet- en regelgeving (waaronder de introductie van de Omgevingswet) voor een complexe uitdaging op lokaal niveau. Ook vinden er in een hoog tempo allerlei transities plaats en vragen maatschappelijke problemen om bestuurlijke oplossingen. Tegelijkertijd hebben gemeenten te maken met een afnemend vertrouwen in de overheid en een zekere mate van juridificering. Ondanks de inzet binnen de gemeente Helmond op communicatie met de inwoners en de-juridificering, neemt het aantal bezwaarschriften en klaagschriften nog jaarlijks toe. Dat geldt ook voor het aantal aansprakelijkheidsstellingen.

 

Het Juridisch Team heeft als ondersteuner en als adviseur een rol bij al deze ontwikkelingen, veranderingen en uitdagingen. Om te kunnen excelleren in deze rol bouw je met je teamleden samen verder aan een proactieve houding binnen de afdeling om onaangename verrassingen te voorkomen en op het juiste moment (zover mogelijk vooraan in de keten) te kunnen acteren en meebewegen. Hoe beter we omgaan met thema’s als risicomanagement, control, verzekeren en (public) governance, hoe eerder en beter we onze doelen kunnen realiseren. 

 

Het Juridisch Team bestaat op dit moment uit 16 medewerkers en ondersteunt het bestuur en de directie in het bereiken van haar bestuurlijke en ambtelijke doelen. Zij heeft een schakelfunctie tussen het bestuur en de organisatie, adviseert de gemeentesecretaris en de burgemeester bij (politiek) bestuurlijk gevoelige en complexe situaties, is concern breed juridisch expert en tevens verantwoordelijk voor verzekeringen en representatie. Het team is de “spin in het web” als het aankomt op rechtsbescherming en is voor het gehele concern verantwoordelijk voor juridische kwaliteitszorg.

 

Kortom: Het is aan jou om als teammanager je teamleden op hun kracht in te zetten en ze te coachen naar excellent adviseurschap.

Je dagelijkse bezigheden als teammanager afdelingsmanager Bestuurs- en Juridische Ondersteuning:

·      geeft op inspirerende wijze leiding aan het team;

·      is verantwoordelijk voor het goed functioneren van het team en het vervullen van rollen en taken;

·      adviseert over team overstijgende vraagstukken;

·      ontwikkelt mede strategie op het concernbeleid;

·      levert op planmatig wijze een bijdrage aan de resultaten van de afdeling Strategie en Bestuur en het realiseren van de concerndoelstellingen;

·      stuurt op constante kwaliteit en tijdigheid van te leveren producten en diensten;

·      motiveert, verbindt en weet de juiste mensen bij elkaar te brengen voor een optimaal resultaat;

·      initieert, regisseert en bewaakt de inrichting en oplevering van complexe vraagstukken en projecten;

·      investeert in een goede relatie en goede werkafspraken met het management;

·      is een strategisch gesprekspartner binnen een politiek gevoelige omgeving;

·      onderhoudt een actieve relatie en samenwerking met belanghebbenden en bestuur; creëert draagvlak voor beleid.

Ideale kandidaat

De ideale kandidaat is een mensgerichte coach en manager. Zacht op de mens en hard op de inhoud is wat je typeert. Jij bent gewend te werken in een multidisciplinaire omgeving bij voorkeur binnen de (gemeentelijke) overheid. Je kunt uitstekend omgaan met druk en acteert gemakkelijk in het politieke krachtenveld.

Als persoon heb je voortreffelijke analytische vaardigheden, een stevige dosis integriteit en gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen. Binnen onze gemeente stimuleren wij dat onze medewerkers klant- en oplossingsgericht denken. Dit vraagt om een creatieve en flexibele inslag en zeker als afdelingsmanager heb je hierbij een voorbeeldrol. Je bent flexibel in tijd en inzet maar weet de eigen grenzen te bewaken.

En verder beschik je over: 

·      een HBO- of academische studie met goed gevolg afgerond, waarbij de voorkeur ligt op het Nederlands Recht en eventueel Bestuurskunde of Politicologie;

·      ervaring in een leidinggevende functie, bij voorkeur binnen de (gemeentelijke) overheid;

·      affiniteit met het juridische vakgebied en bij voorkeur met juridische kwaliteitszorg en control;

·      bewezen resultaat geboekt in een cultuurveranderingstraject;

·      kennis van bestuurlijke verhoudingen en processen;

·      ruime ervaring in adviseurschap of consultancy.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten