Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance beleidscoördinator integrale veiligheid (zzp)

Geplaatst 11 dec. 2023
Project ID: YIS 9145451
Plaats
Helmond
Uren
32 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 1 jan. 2024
Einde: 30 jun. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 18 dec. 2023 10:30

Uren: 32 uur per week

Schaal 12 cao gemeenten

Opdracht tot 30 juni 2024 

 

 De uitdaging 

Helmond wil een stad zijn van kansen en ontwikkeling. Een stad waar je graag woont en werkt. Een stad waar iedereen meedoet en zich geborgen weet. Dit vereist een stevige basis van veiligheid: in en rond de woning, in de straat en in de buurt. Maar ook in het centrum van de stad, in het winkelgebied, op bedrijventerreinen. En verder: in De Peel, in de regio Oost-Brabant, want (on)veiligheid houdt zich niet aan gemeentegrenzen. Veiligheid in de zin van zo weinig mogelijk criminaliteit en overlast. Maar ook veiligheid in de zin van veiligheidsgevoel. Daar staat gemeente Helmond voor en daar wordt dagelijks aan gewerkt. Door veiligheidsproblemen zo goed mogelijk te voorkomen. En problemen die zich tóch voordoen, aan te pakken samen met de partners.  

Gemeente Helmond werkt samen met een scala aan organisaties. Natuurlijk met de vaste veiligheidspartners, zoals politie, Openbaar Ministerie, brandweer en veiligheidsregio, het Zorg- en Veiligheidshuis en het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum. Maar ook zorg-, welzijns- en onderwijsinstellingen, woningcorporaties, ondernemersverenigingen, de industrie en kennispartners. 

 

De gemeente Helmond heeft een brede veiligheidsaanpak vastgelegd in het Masterplan Veiligheid 2023-2026. Daarbinnen zijn voor de komende jaren drie accenten benoemd: ondermijning, risicojongeren en gedigitaliseerde criminaliteit. 

 

De rol van beleidscoördinator 

Als beleidscoördinator houd je je bezig met het dagelijks inhoudelijk coördineren van het beleid op het gebied van integrale veiligheid. Dit doe je samen met een collega beleidscoördinator, waarbij de taken onderling verdeeld zijn. Je maakt onderdeel uit van het team Openbare Orde en Veiligheid van de afdeling Veiligheid en Naleving. Het team bestaat vanaf 2024 uit ongeveer 20 betrokken en enthousiaste collega’s. Je bent verantwoordelijk voor zowel de kwaliteit als procesbegeleiding van alle (beleids-)documenten die het team in- en uitgaan. Je neemt daarin het voortouw en zorgt voor de functionele sturing richting collega’s. Je bent een sparringpartner op de inhoud voor je collega’s, het management en bestuur. Je bent een stevige adviseur voor de burgemeester. 

 

Als beleidscoördinator geef je gevraagd en ongevraagd advies op het gebied van openbare orde en veiligheid en de integrale aanpak daarvan. Dat beperkt zich niet tot het veiligheidsdomein alleen, maar integraal over alle gemeentelijke beleidsterreinen heen. Je bent het centrale inhoudelijke aanspreekpunt voor interne en externe samenwerkingspartners. Je hebt oog voor de bijzondere verantwoordelijkheid en positie van de burgemeester vanuit de portefeuille openbare orde en veiligheid. Je draagt zorg voor het goed functioneren van de verschillende bestuurlijke overleggen. Je monitort de voorbereiding, uitvoering en opvolging hiervan. 

 

Je geeft vorm aan en coördineert integraal beleid en zorgt voor een integrale effectieve uitvoering van het veiligheidsbeleid op basis van het Masterplan Veiligheid. Hierbij bewaak je de voortgang van de beoogde resultaten en rapporteer je hierover. Daarnaast maak je de koppeling met de P&C-cyclus. 

 

Je bevordert en coördineert het integraal werken tussen gemeentelijke afdelingen en externe partners. Je kunt goed samenwerken in de regio en je overziet het speelveld. Daarbij je goed kan bewegen tussen verschillende belangen. 

De ideale kandidaat 

Je doorgrondt en analyseert het probleem in zijn volle complexiteit, legt verbanden en anticipeert op de toekomst. Je beschikt over een uitstekende schrijfvaardigheid en bent in staat om complexe vraagstukken in kernwoorden weer te geven. Als persoon kenmerk je je door een duidelijke visie op veiligheid en je in staat bent deze voor het voetlicht te brengen, maar deze ook om te zetten in actie. Je beweegt je makkelijk in een politiek-bestuurlijke omgeving, bent bekend met politiek-bestuurlijke besluitvormingsprocessen en weet welke omgevingsfactoren van invloed kunnen zijn. Daarnaast beschik je over uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden. Je bent zowel een denker als een doener, pakt waar nodig de regierol en geeft (functionele) sturing. 

 

Wat neem je mee 

 

  • Aantoonbaar WO werk- en denkniveau; 

  • Je hebt aantoonbare ervaring met vergelijkbare werkzaamheden in de publieke omgeving;  

  • Verantwoordelijkheidsgevoel: je neemt verantwoordelijkheid, je bent zichtbaar eigenaar en neemt het voortouw; 

  • Analytisch vermogen, je brengt complexe zaken terug naar de kern, beschikt over een helikopterview en ben in staat verbanden te leggen; 

  • Je bent een teamplayer, je hebt het vermogen om collega’s enthousiast te maken en te zorgen dat ze graag met jou aan het werk gaan. Humor helpt daarbij. 

  • Je beschikt over natuurlijk leiderschap waardoor collega’s jou als vanzelfsprekend op zoeken en zien als partner “in crime”.   

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten