Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance programmamanager Altijd Verbonden (zzp)

Geplaatst 8 nov. 2023
Project ID: YIS 9142948
Plaats
Helmond
Uren
32 uur/week
Periode
5 maanden
Start: z.s.m.
Einde: 30 apr. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 13 nov. 2023 09:00

Periode: per z.s.m tot 30-04-2024, mogelijk verlenging.

Conform schaal 13 Cao gemeenten.

Uren: 36/ week

Beschikbaarheid, bijzonderheden en eventuele motivatie van de kandidaat in het cv /aparte motivatie opnemen.

Gemeentelijke ervaring is een pré.

Gesprekken: waarschijnlijk 15 november in de middag.




Gemeente Helmond staat aan de vooravond van een aantal mooie en uitdagende veranderingen op het gebied van informatisering en automatisering. Daarom zijn zij op zoek naar een ervaren Programma manager die vanuit een veranderkundige kijk de gemeente brede transitie realiseert naar een moderne flexibele toekomstgerichte informatievoorziening met als focus generieke gemeente brede (IT) voorzieningen (Programma Altijd Verbonden).  

De uitdaging 

Gemeente Helmond bereidt zich voor en past zich aan op de veranderingen die ontstaan door de ‘digitale transformatie’ en 'Toekomstgericht Werken'. Hierbij ziet gemeente Helmond informatievoorziening en IT als strategische factor om een optimale dienstverlening en bedrijfsvoering te realiseren. Het programma Altijd Verbonden heeft daarin een belangrijke opdracht. Het is het uitvoeringsprogramma voor het op orde brengen van de informatievoorziening en IT. Het legt het noodzakelijke fundament neer om de verandering als gevolg van de digitale transformatie, toekomstgericht werken en de maatschappelijke ontwikkelingen aan te kunnen.  

 

Dienstverlening is het voornaamste aspect binnen programma Altijd Verbonden (o.a. omnichannel, datagedreven werken, zaak- en procesgericht werken) waardoor de resultaten veelal politieke, financiële en/of maatschappelijke impact hebben. Het programma (en diens stuurgroep) maken strategische, fundamentele en thema-overstijgende afwegingen en/of keuzes op organisatieniveau. 

Wat vraagt de gemeente Helmond jou? 

Als programmamanager: 

  • definieer en ontwikkel je het integrale programma, op zowel proces, organisatorisch, sturing, financiën en roadmap. Ook op inhoudelijk vlak verwachten we dat je kennis hebt en kunt werken met en binnen bijbehorende beleids- en architectuurkaders. Je bent daarbij kritisch vanuit een houding om te verbeteren en durft ook kaders ter discussie te stellen.   

  • geef je input op de begrotingscyclus en ben je verantwoordelijk voor kredieten budgetbeheer en voortgangsrapportages van je projectleiders. Je rapporteert aan de stuurgroep en het directieteam.  

  • geef je richting en leiding aan de projectleiders, programma architect, informatieadviseur die werken voor het programma Altijd Verbonden. Je bent verantwoordelijk voor de bemensing van je projecten door inzet van professionals uit de eigen afdeling, en/of inhuur en inkoop van de juiste projectleiders en projectondersteuners. 

  • adviseer jij het bestuur/ de directie over politiek-bestuurlijke aspecten, bij het sluiten van contracten c.q. overeenkomsten en bij de vaststelling en beoordeling van resultaten (o.a. bij doorvoering van vernieuwingen en de hiermee gepaarde aanbestedingen zoals Djuma zaaksysteem, Digitale Archiefruimte, CRM, etc.).  

  • richt jij je op het bereiken van doelstellingen op de lange termijn en realiseer jij integraal complexe projecten die strategisch, tactisch en multidisciplinair van aard zijn. 

  • ondersteun en help en begeleid je medewerkers bij het veranderproces om iBewust en iBekwaam te worden. Daarmee vergroten we onze servicegerichte dienstverlening aan klanten (inwoners en bedrijven), (keten)partners, medewerkers en bestuurders. 

 

Je stemt af met andere programma's/projecten die gericht zijn op de organisatieontwikkeling of grote impact hebben op de organisatie zoals de verhuizing naar de nieuwe kantooromgeving waar er ook op een andere manier met elkaar wordt (samen)gewerkt;  de implementatie van de Omgevingswet en de implementatie Wet open Overheid. Je start en onderhoudt samenwerking met organisaties (in- en externe) zoals andere overheidsorganisaties, VNG, gemeenten, als ook partijen en (ICT) leveranciers. 


De ideale Programmamanager 

 Is een enthousiaste en doorgewinterde programmamanager die niet bang is om leiderschap te tonen en weet mensen te motiveren. Je weet wat er speelt op politiek en bestuurlijk niveau en je bent je bewust van de dynamiek, ketenprocessen en verschillende belangen die dit met zich meebrengt. Zowel je opdrachtgever(s), je stakeholders als je programmateam weten je te vinden voor te sparren of advies. Je onderhoudt contacten en zorgt dat de omgeving goed geïnformeerd is over voortgang en impact van de veranderingen. Hierbij pas je stijlflexibiliteit toe, bijvoorbeeld bij de coaching van je team, tijdens onderhandelingen of conflictsituaties. 

  

Daarnaast schakel je snel tussen de verschillende niveaus, overziet het geheel en je houdt koers. Je stuurt je projectleiders op output, borgt adoptie in de organisatie en faciliteert bij een vloeiende implementatie “in de lijn", dit volgens afgesproken kwaliteits- en acceptatiecriteria.  

Als programma manager heb je het volgende in huis:   

  • Een afgeronde HBO of WO opleiding;   

  • Minimaal 3 jaar relevante IT projectmanagement werkervaring;   

  • Kennis van project management methoden en bij voorkeur gecertificeerd P2 practioner, IPMA B; 

  • Een ijzersterke combinatie van natuurlijk overwicht en organisatorische vaardigheden; 

  • Je kunt knopen doorhakken, bent inventief en weet zaken gedaan te krijgen; 

  • Stress komt niet in jouw woordenboek voor; 

  • Met jouw pragmatische aanpak verlies jij het overzicht en het doel nooit uit het oog. Jij weet als geen ander dat er voor iedere hobbel op de weg een oplossing te vinden is; 

  • IJzersterke communicatieve en sociale skills. Je bent helder en overtuigend en kunt gemakkelijk schakelen tussen verschillende niveaus.  

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten